Saaremaa Kuts 2009
Trotsides tõelist koerailma, võttis ligi kaks tosinat koera, rääkimata nende omanikest ja kaasaelajaist, osa laupäevasest koertenäitusest, kus valiti Saaremaa ilusaim koer ehk Saaremaa Kuts 2009, vahendab Meie Maa.

Koerte match-show' leidis aset tänavuste aianduspäevade raames, mis ilmselt lähevad ajalukku kui läbi aegade kõige külmemad ja sajusemad.

Põhivõistluse võitis 5-aastane njuufaundlane Donna, kes ei lasknud ennast häirida ei vallatlevatest koertest ega rajusest ilmast. Ei ole sage juhtum, kus publiku lemmik osutub ka kohtunike silmis ilusaimaks ja saab tiitliks Saaremaa Kuts 2009.

"Donna on selline tore-tore sõber," kiitis koera perenaine, 18-aastane Saaremaa ühisgümnaasiumi abiturient Liisa Koppel. Donna ja Liisa on ka varem näitustel käinud, mandrimaal ja suurtel rahvusvahelistel. Donnat ei ole varem küll auhindadega pärjatud, aga omaniku sõnul on koeral ka seal hästi läinud.

Saaremaa Kutsi esiviisik koosnes sedakorda iiri punane setterist Organza (teine), omanikuks Tiina Olesk, pika nimega charles-spanjelist (Royal Fantasy Flamenco Fire), kelle omanik on Marje Sarapuu, alaska malamuudist Hero (omanik Haivi Kopliste) ja berhardiinist , kes kuulub Aivar Pihlasele.

Koerte match-show'l jagati koerad paaridesse ja kohtunikud hindasid neid, jagades välja siniseid ja punaseid silte. Punane tähistas edasipääsu, sinine seda, et koer peab jääma edasisest võistlusest eemale. "Oleks minu teha, oleks ma kõikidele punased sildid andnud," märkis pärast show'd peakohtunik Heiki Valner. "Minu arust ei saa võrrelda eri tõugu koerasid. Kuidas sa võrdled bernhardiini ja spanjelit?" Saaremaa Kutsi auhinna oleks Valner andnud kõikidele Saaremaa kutsudele.

Võistluse korraldas juba viiendat-kuuendat korda Saaremaa koertekasvatajate klubi. "Absoluutselt iga kord hakkab koertenäitus ühte moodi," sõnas Helen Kuleša koertekasvatajate klubist. "Tohutu mäsu ja midagi on jamasti." Kuleša sõnul olid koertenäituse algusaastail osalenud pigem mandrikoerad kui kohalikud, aga praegu näib olevat see vastupidi. Pealtvaatajate vähesuse võib aga vabalt kanda koerailma arvele.

Foto: Ene Kallas

Tagasi

Kommenteerida saavad ainult registreerinud kasutajad.